Zijn blessures een spelbreker voor de Rode Duivels tijdens het WK in Qatar?

Maaike Van Roy
November 7th, 2022 · 4 min read

Over twee weken is het zover: het (winter) WK gaat dan van start in Qatar. Bij de vorige editie in 2018 en ook bij het EK in 2020 behoorde België telkens tot de topfavorieten. Aan het begin van dit jaar waren we zelfs nog het best gerangschikte land op de wereldranglijst. Door enkele recente tegenslagen en blessures hebben we echter die troon moeten afstaan aan Brazilië, het land dat tevens ook dé topfavoriet is voor dit WK. Hebben we nog een gouden generatie om ver te geraken op het WK, of strooien onder andere blessures roet in het eten? Wij startten onze supercomputer1 op en simuleerden het verloop van het toernooi om dit te beantwoorden.

In onze interactieve visualisatie kan je zelf de kansen van de Rode Duivels en alle andere teams in detail bekijken.

Als je naar Kevin De Bruyne kijkt is de gouden generatie er nog steeds. Hij is in topvorm voor dit WK en behaalde recent nog de 3e plaats in de prestigieuze Ballon D’Or verkiezing. Als je naar de rest van de ploeg kijkt, misschien niet. De kern is stilaan aan het verouderen en de recente blessure van Romelu Lukaku en de twijfels over Eden Hazard’s matchritme kunnen voor problemen zorgen.

Om de WK-kansen van de Rode Duivels beter te kunnen inschatten voerden we een statistische simulatie van het toernooi uit. Deze simulatie schat de kansen van de Duivels niet zo hoog in: we zouden stranden in de kwartfinales na een verlies tegen Portugal.

tree
In het meest waarschijnlijke scenario strandt België in de kwartfinales tegen Portugal.

Ook de allereerste wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada zou wel eens verrassend kunnen worden. Waar België zijn gouden generatie verloren lijkt te zijn, lijkt Canada deze gevonden te hebben met Alphonso Davies (21), Jonathan David (22), en Tajon Buchanan (23) – de beste jonge speler tijdens de CONCACAF Gold Cup in 2021. Vooral de bedrevenheid en snelheid van Canada tijdens tegenaanvallen zou wel eens een probleem kunnen vormen voor de hoge en verouderende defensieve linie van België. Al bij al zouden de Belgen de groepsfase toch moeten kunnen overleven. Ons model schat hun kansen in op 76%.

belgium games 01
In de groepsfase moet België het opnemenen tegen Canada, Marokko en Kroatië.

Zes landen maken meer kans dan België. De grote favoriet is Brazilië met coach Tite die kan kiezen uit een heel arsenaal van aanvallende spelers zoals Gabriel Jesus, Vinicius Junior, Roberto Firmino, Raphinha, en Neymar. Argentinië is het enige team dat hen de afgelopen vier jaar tijdens een niet-vriendschappelijke wedstrijd heeft verslagen. Als beide teams eindigen als winnaar van hun groep, zullen ze elkaar tegenkomen in een hoogstwaarschijnlijk spannende halve finale. Van alle Europese teams heeft Spanje de hoogste winstkansen, maar het moet langs Brazilië en Argentinië om in de finale te raken. Titelverdediger Frankrijk zou volgens ons model op de vierde plaats eindigen, al kan hun traject wel eens bemoeilijkt worden door de recente blessures van Paul Pogba en N’Golo Kanté die het WK zullen missen.

Kans om ronde te bereiken
#Team1/161/81/4FinaleWinst ▼
193%71%46%32%21%
291%65%39%26%17%
391%59%39%20%11%
489%57%36%18%9%
583%49%27%15%7%
681%54%29%14%7%
776%39%21%12%6%
884%53%27%12%5%
976%43%21%11%5%
1081%44%24%10%4%

Wat is het effect van blessures?

Cruciale spelers die geblesseerd of geschorst zijn, kunnen de winstkansen van een team sterk naar beneden halen, zeker tijdens de knock-out fase. België was bijvoorbeeld onze voorspelde topfavoriet tijdens het EK in 2020, maar verloor van Italië in de kwartfinale na blessures van twee van hun belangrijkste spelers: Kevin De Bruyne (die nog op halve krachten speelde met een gescheurd ligament in de enkel) en Eden Hazard. Toegegeven, een van de zwaktes van ons toenmalig model was dat het geen rekening hield met de “squad depth”, de verschillende spelers die een coach achter de hand heeft voor elke positie. Dit kan natuurlijk van groot belang zijn tijdens de knock-out fase. Spelers zullen niet alleen vermoeid zijn door het drukke speelschema van het WK, maar ook door de speelschema’s van hun club die aangepast werden om plaats te maken voor een wereldbeker in november/december.

In het huidige model houden we nu ook rekening met blessures en schorsingen. Elke wedstrijd wordt 20.000 keer gesimuleerd. Op basis daarvan wordt het verdere verloop van het WK uitgerold. In die simulatie kijken we dus ook naar het effect van blessures. In elke gesimuleerde wedstrijd nemen we met 20% kans2 een willekeurige speler die “geblesseerd” raakt en vervangen hem door de best gewaardeerde speler die uitkomt op dezelfde positie. Deze aanpak laat ons toe om het effect van individuele spelers op onze voorspellingen te analyseren. Voor België bekeken we de volgende twee scenario’s:

  • Lukaku speelt geen enkele match door zijn blessure (▾ 0.20%). Door zijn recente hamstringblessure is het mogelijk dat Romelu Lukaku het hele WK mist. Volgens bondscoach Roberto Martínez is Lukaku “onmisbaar” voor het team. Wij vervangen hem in deze analyse door zijn meest waarschijnlijke plaatsvervanger Michy Batshuayi die momenteel als spits voor Fenerbahçe speelt. Deze wissel zou de winstkansen van België omlaag halen van 5.6% naar 5.4%.
  • De Bruyne mist de knock-out fase (▾ 0.28%). Ook Kevin De Bruyne is onmisbaar voor de Rode Duivels. De creatieve middenvelder is misschien wel dé meest cruciale speler voor de Belgen. In een scenario waar hij geblesseerd raakt na de groepsfase zou de winstkans van België dalen met 0.28 procentpunten.

Hoe werkt onze simulatie?

Om te bepalen hoeveel kans een team heeft in elke wedstrijd kijken we naar twee factoren: de resultaten in eerder gespeelde wedstrijden en de cumulatieve marktwaarde van het startende elftal. Voor die eerste factor krijgt niet elke wedstrijd evenveel gewicht. Hoe verder terug in de tijd, hoe minder relevant een wedstrijd is. Daarnaast tellen kwalificatiewedstrijden en wedstrijden op eerdere kampioenschappen zwaarder mee in de berekeningen dan vriendschappelijke wedstrijden. In een Engelstalige blogpost bespreken we ons model in meer detail en werpen we een blik op de andere teams.


  1. Voor de liefhebbers: een 10 jaar oude Dell Optiplex 790 (i7-2600, 16GB RAM), genaamd Spock.
  2. Deze kans is gebaseerd op statistieken van alle WK’s na 1994.

More articles from DTAI Sports

“Aannemen, kijken, spelen”: Analyzing player pace of play in soccer

This blogpost introduces a simple Pace Metric that captures the intensity of play using ball event data. Using our Pace Metric we analyze differences across leagues, teams and players in different areas of the pitch.

March 1st, 2022 · 6 min read

A Bayesian Approach to In-Game Win Probability

We discuss our approach for modelling in-game win probability in soccer.

August 16th, 2021 · 8 min read